✆ 0 (312) 348 06 48

Bireysel Emeklilik Nedir?

Bireysel emeklilik sistemi, mevcut kamu sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı niteliğindedir.

Gönüllü katılım esasına dayanan sistem devlet tarafından devlet katkısı ile desteklenmektedir.

Temel amacı, bireylerin çalışma yaşamları boyunca yaptıkları düzenli tasarrufların yatırıma yönlendirilmesini sağlayarak, oluşacak birikimlerle, tasarruf yaptıkları dönemde sahip oldukları refah seviyesinin emeklilik döneminde de devam etmesini sağlamaktır.

Bireysel emeklilik sistemine medeni hakları kullanma ehliyetine haiz kişiler katılabilir.

En az 10 yıl sistemde bulunmak koşulu ve 56 yaşını tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazanılır.

Bireysel emeklilik sistemine herhangi bir sosyal güvenlik sistemine dahil olmayanlar da katılabilir.

Sisteme katılım için şirketimizle emeklilik sözleşmesi imzalamak yeterlidir.

Türkiye'nin İlk Faizsiz Emeklilik Şirketi: Bereket Emeklilik

Bireysel emeklilik fonları farklı enstrümanlara yatırılır. Bu yatırım araçlarının bir kısmı doğrudan faizli, bir kısmı faizli olmasa da katılım bankacılığı prensiplerine uygun değil, bir kısmı ise hem faizsiz hem de katılım bankacılığı ilkelerine uygundur. Dolayısıyla BES’i faizli BES ve faizsiz BES diye ayırmak mümkündür. Piyasada faaliyet gösteren BES şirketlerinin önemli bir bölümü topladıkları BES fonlarını faizli ve katılım bankacılığı ilkelerine uygun olmayan yatırım araçlarından müteşekkil emeklilik yatırım fonlarında değerlendirmektedir. Bu yatırım fonlarının içeriğinde devlet tahvili ve hazine bonosu, özel sektör borçlanma senetleri, repo, vadeli mevduat, dış borçlanma senetleri, borsa yatırım fonları, hisse senetleri ve dövizler yer alabilmektedir.

Faizsiz BES’te ise yukarıda arzedilen yatırım araçlarına değil danışma kurulu onayından geçmiş, alım satımına izin verilmiş, faizsiz ve katılım bankacılığı ilkelerine uygun olduğu konusunda görüş alınmış enstrümanlara yatırım yapılmaktadır. Danışma kurulumuzun ifadesiyle İslam hukukunda insanların yatırım yapamayacakları alanlar olduğu gibi yatırım yapabilecekleri alanlar da bulunmaktadır.

Ödenen katkı paylarıyla oluşturulan fonlar, katılım bankacılığı prensiplerine uygun olan yatırım araçlarında değerlendirilecektir. Bu yatırım araçları ve yatırım yapılacak alanlar emeklilik yatırım fonlarının iç tüzük ve izahnamelerinde açıkça belirtilmiştir. Bu yatırım araçları şunlardır;

 
  • Katılım bankalarında açılacak katılma hesapları
 
  • Katılım endeksine uygun hisse senetleri, ( Yurt içinde Bizim Menkul Değerler katılım endeksi kriterlerine uygun ve dünyadaki Dow Jones İslamîc Pazar Endeksi vb.)
 
  • Altın gibi kıymetli madenlere dayalı sermaye piyasası araçları ( Günlük repo dahil hiçbir şekilde faiz getirisi içermeyen fonlar)
 
  • Türkiye’de veya yurt dışında ihraç edilen sukuk, kira sertifikası vb. faizsiz borçlanma araçları,
 
  • İslamî kurallara uygun diğer yatırım araçları (mevcut ya da gelecekte çıkarılacak İslamî kurallara uygun diğer yatırım araçları)

İcazet Belgesi’ne ulaşmak için tıklayınız.

%30 Devlet Katkısından Faydalanın

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 2013’te devlet katkısı uygulaması başlamıştır. Artık yatıracağınız her katkı payı tutarının %30’u kadar ek bir tutar sözleşmenize bağlı devlet katkısı hesabınıza yatırılmaktadır. Yatırdığınız her 100 TL katkı payı için devlet de katılımcı alt hesabınıza 30 TL katkı payı yatırıyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Evet. 25 Mayıs 2021 tarihinde yürürlüğe giren 7319/Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca, 18 yaşından küçükler adına bireysel emeklilik hesabı açılması mümkün hale gelmiştir.

Evet. 18 yaşından küçükler de devlet katkısı avantajından diğer katılımcılar gibi aynı koşullarla faydalanabiliyor.

18 yaşından küçükler adına yasal temsilcileri aracılığıyla bireysel emeklilik hesabı açılabilir. Yasal temsilciler çocuğun velisi ya da vasisi olabilir.

4632 sayılı Kanun’da bu yönde bir değişiklik yapılmadığı için, çocukların dahil olduğu emeklilik sözleşmeleri için de bireysel emeklilik sözleşmelerindeki devlet katkısı, sistemde kalma süresi ve emeklilik şartları mevcut geçerliliğini korumaktadır.

Katılımcı sisteme giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşulu ve 56 yaşını tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazanır.

Ödenen katkı payları, şirket hesaplarına nakden intikalini takip eden en geç ikinci iş gününde katılımcı veya varsa sponsor /işveren kuruluş tarafından belirlenen fonlar için gerekli talimatlar verilerek yatırıma yönlendirilmektedir.

Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı ödenmesine ara verilebilir. Ödemeye ara verme süresinin bir yılı aşması durumunda katılımcının birikimden EGM ara verme kesintisi yapılır. Katkı payı ödemeye ara verilmesi halinde ara verme süresi boyunca katılımcının birikimden ara verilen her tam ay için iki Türk Lirası ek yönetim gideri kesintisi yapılır.

 Emeklilik sözleşmesine göre ödenmesi öngörülen katkı paylarının ödeme tarihinde ödenmesi esastır. Ancak, emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı ödenmesine ara verilebilir. Ödeme tarihinde ödenmeyen katkı payının ödeme tarihini müteakip üç ay içinde, ilgili hesaba herhangi bir ödeme yapılmaması durumunda, ilgili sözleşmede ödemeye ara verildiği kabul edilir.

 Katkı payı ödemeye ara verilmesi halinde de birikimler; katılımcının seçmiş olduğu emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilmeye devam eder.

Şirketimiz, planlarında sadece TL olarak katkı payı ödemesi uygulamaktadır.

Bize Ulaşın

Merak ettiğiniz bir şey varsa yada telefondan destek almak istiyorsanız çekinmeyin.

Ay-Ke Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti.

Yetkili Acente

© 2023 Ay-Ke Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti